Ferragnes
Ferraduel
Nonpareil
Teksas
Tuono
BADEM YETİŞTİRİCİLİĞİ
İKLİM İSTEKLERİ
-Badem için, yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlı Akdeniz iklimi idealdir. Bununla beraber, odun kısmının kış soğuklarına dayanıklı olması nedeniyle, kış soğuklarının fazlaca olduğu yerlerde de yetişebilmektedir. Badem ağacının odun kısmı –20°C - 30°C’ ye kadar soğuğa dayanabilir.
-Çiçek tomurcuklarının kışa dayanıklılığı şeftali çiçek tomurcuklarından daha azdır. Ülkemizde kış soğuklarının fazla olduğu yerlerde ekonomik olarak badem yetiştiriciliği yapılamaz.
-Bademin kış dinlenme ihtiyacı diğer meyve ağaçlarına göre daha kısadır. +5°C’ nin altında 90-400 saatlik bir soğuklama yeterlidir.
-Badem yetiştiriciliği için, ilkbahar başlangıcındaki durgun olmayan hava şartları büyük önem taşır. İlkbaharda don olayları bakımından en kritik dönem çiçek ve körpe çağla dönemidir. Çiçeklenme zamanında –4°, -5°C’ ye dayanabilen çiçekler, bu devrenin sonunda -5°C’ ve körpe çağla döneminde -1°C, -0,5°C’ lerde zarar görürler. Dona dayanım bakımından çeşitler arasında büyük farklar görülmektedir.
-Badem kazık köklü bir meyve türü olduğu için, kurak koşullara uyabilen bir meyvedir. Ancak yıllık yağış 300 mm’nin altına düşerse yeterli ürün alınmaz. Türkiye’nin en önemli badem üretim bölgesi olan Ege’de yıllık ortalama yağış 700 mm. civarındadır. Ancak yağışlar Ekim-Mayıs ayları arasında düşer. Bu nedenle kurağa dayanıklı çeşitlerin seçilmesi önem taşır.
-Çiçek zamanı fazla yağışlı ve sisli hava şartları da badem yetiştiriciliği için zararlıdır. Bu gibi durumlarda mantari hastalıklar gelişmeye başlar. Bu durum ise ürün miktarını etkiler. Genç meyvelere Monilya hastalığı zarar verir. Yapraklarda Yaprak Delen Mantarı delik açar, dallarda çürüme yapar. Daha sonra, dallardaki çürüyen kısımlar çatlarlar. Fazla delikli yapraklar baharda dökülür, bu durum ise ağaçların iyi gelişmemesine neden olur.
TOPRAK İSTEKLERİ
-Badem, toprak istekleri bakımından seçiciliği fazla olmayan bir meyve türüdür. Hafif, derin, süzek ve alüvyal topraklarda iyi ürün verir. Bu gibi topraklarda kökler 3-5 m derine gider. Kumlu, killi ve çakıllı topraklardan da hoşlanan badem, ağır topraklarda hiç iyi sonuç vermez.
SULAMA
-Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme, zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
GÜBRELEME
-Badem yetiştirilen topraklar genellikle fakir olduklarından gübrelemeye önem verilmelidir. Özellikle su tutma kapasitesini arttırmak ve organik gübreleme için çiftlik gübresi kullanılması zorunludur. Azot, fosfor, potasyum gibi bitki besin elementlerinin de toprak ve yaprak analizlerine göre verilmesi uygundur.
BUDAMA
-Yeni kurulan badem bahçelerinde dikimden sonra dikkat edilecek önemli nokta ağaçlara ilk yıldan itibaren istenen taç şeklinin verilmesidir. Sonradan bu amaçla fazla kesim ağaçta kurumalara ve zamklaşmaya sebep olur.