Gemlik
Arbequina
ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ
İKLİM İSTEKLERİ
-Zeytin ağacı, ılıman kış aylarından sonra güneşli baharın ve sıcak yaz ayların olduğu Akdeniz iklimi olan bölgelerde yetişir. Zeytin ağaçlarının ticari olarak dikildiği alanların yıllık ortalama sıcaklığı 15-20 ° C olmalıdır. Maksimum sıcaklık oranı, hasara neden olmadan 40 ° C kadar olabilir, ancak minimum -7 ° C’nin altına düşmemelidir. Bundan daha düşük sıcaklıklar ağaçlarda ciddi hasara neden olabilir. Tabii ki, -7 ° C sıcaklık oranı genel bir göstergedir, çünkü ağacın düşük sıcaklık oranına karşı dayanıklılığı, sıcaklığın düşüş oranı, don süresi, kuvvetli soğuk rüzgârların varlığı, nem oranı, ağaç çeşidinin sağlığı ve don öncesi hava koşulları gibi faktörlere bağlıdır. Genel olarak, sıcaklık oranının -7 ° C’nin altında olan bölgelerde zeytin ağacının ticari olarak yetiştirilemediğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte, meyve tutumu için belirli bir miktarda soğuğa ihtiyaç vardır. Tropikal iklimlerde zeytin ağaçlarının yetişememesinin nedeni de budur.
TOPRAK İSTEKLERİ
-Zeytinlik tesis edilecek arazinin toprak yapısının tınlı, killi-tınlı bünyeye sahip, hafif kireçli ve çakıllı olması en iyisidir. Toprak derinliği en az 1,5-2 m, organik madde ve besin elementleri bakımından zengin, tuzluluk sorunu olmayan, su tutma kapasitesi iyi, pH 'sı 6-8 civarında olmalıdır. Zeytin ağacının sevmediği ortamlarının başında taban suyunun yüksekliğidir. Taban suyunun 1 m’den daha yakın olduğu veya kışın zeytin köklerinin 3-4 haftadan fazla su altında kaldığı yerlerde, köklerin sudan zarar görmemesi için zeytinlik tesis edilmeden önce drenaj çalışması yapılmalıdır.
SULAMA
-Zeytin ağacı kuraklığa dayanıklıdır, ancak herhangi bir yöntemle uygulanan sulamaya olumlu yönde tepki verir. İyi sulanan ağaçlar daha yüksek verim verme eğiliminde olurken, periyodisite eğilimi rasyonel ve iyi tasarlanmış bir sulama sistemi ile hafifletilebilir. Genel olarak, zeytinyağı üretimi için yetiştirilen zeytin ağaçlarının, sofralık zeytin üretimi için yetiştirilen zeytin ağaçlarından daha az sulamaya ihtiyaçları vardır. Verimli zeytin ağaçları, büyüme mevsimi süresinden kış yağışlarının başlangıcına kadar sulanır (sadece gerekli olduğunda), çünkü su eksikliği, yaprak gelişimini, meyve oluşumunu ve meyvenin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Kaliforniya’da, zeytin üreticilerinin çoğu, bu dönemde yağmurun yağmadığını varsayarak, ağaçlarını Mayıs-Haziran ayları arasında, haftada bir kez ila ayda bir kez sulamaktadır.
HASAT
-Zeytin hasadı elle veya makinelerle yapılabilir. Fas ve Yunanistan gibi ülkelerde, çoğu zeytinlikler, eğimli ve çeşitli engellerin bulunduğu alanlardadır. Sonuç olarak, mekanik hasat çok zordur. Bu ülkelerdeki zeytin üreticilerinin çoğu, zeytini elle hasat etmektedir. Basit veya elektrikli dal sarsıcı cihazı ile zeytinler yere dökülür. Daha sonra yere dökülen zeytinler toplanır, özel poşetlere doldurulurlar ve aynı gün içerisinde fabrikaya gönderilirler.