Hasat meyvelerin olgunlaşmasıyla birlikte hızlıca başlanması gereken olgunlaşmış meyveleri toplama işlemidir. Ceviz hasadı, konuma bağlı olmakla birlikte, Eylül veya Ekim aylarında gerçekleştirilir. Ceviz cinsi ve iklim farklılığı bu tarihi ileriye veya geriye çekebilir.
Cevizin olgunlaşmış ve hasada hazır olduğunu tespit etmenin birkaç yolu vardır. Bunlardan birisi olarak; ceviz içinin arasındaki odunsu doku tamamen kahverengi olduğunda cevizin olgunlaştığı çıkarımı yapılabilir.
Bunun yanında cevizin yeşil kabuğu, kahverengi sert kabuktan çok güç harcamadan kolayca ayrılıyorsa, cevizin olgunlaşmış olduğu söylenebilir.
Ağacı hasattan önce sulamak, ağacın su stresine girmesini engelleyecek ve yeşil dış kabuğun kahverengi kabuktan ayrılmasını kolaylaştıracaktır.
Hasadı geciktirmek özellikle yerli çeşitlerde iç cevizin kahverengiye dönmesine, bitki zararlılarının ve başka dış etkenlerin meyveye zarar vermesine sebep olabilir.
CEVİZLERDE HASAT TEKNİKLERİ
Ceviz hasadında genellikle iki şekilde toplamaişlemi gerçekleştirilebilir; Ceviz sallama makinesi yardımıyla ağacı sallayarak ve tahta veya plastik sopalar yardımı ile toplayarak. Ağaçlar gelişmiş ve iyi verim veriyorsa sallayarak cevizleri toplamak ciddi zaman kazanmanızı sağlayacaktır.
Ağaç sallama işleminde halatın içinin ağaç gövdesine zarar vermemesi çok önemlidir. Bu sebepten içi kauçuk olan halatlarla sallama yapılabilir. Cevizlerin kalitesinin düşmemesi ve enfekte olmamaları için dökülen cevizler yerden bir an önce toplanmalıdır.
⇒CEVİZDE MAKİNALI HASAT
Sopa ile toplama işleminde tahta veya plastik bir alet kullanmak önemlidir çünkü topladığınız sopa bitkinin gövdesine ve dallarına zarar verebilir. Bu durum ise bitkiyi zararlılarına açık hale getirir ve bitkinin hastalık kapmasına sebep olabilir.
⇒CEVİZDE SIRIK (SOPA) İLE HASAT
KABUK SOYMA
Cevizler toplanıp bir noktada biriktirildikten sonra yeşil kabuğunun soyma ve akabinde kurutma işlemleri gelir. Kabuk soyma işlemini eldiven giyerek ellerinizle veya ceviz soyma makinası ile yapabilirsiniz. Aralarda çıkacak olan sert ve soyulması zor yeşil kabukları metal bir bıçak yardımı ile soyabilirsiniz. Soyulmayan sayısı çok ise, (4’te 1 veya daha fazla) erken hasat ediliyor demektir, mümkünse hasadı sonraki bir zamana ertelemeyi düşünün. Bu mümkün değilse soyulmayanları ıslanmaları ve sonrasında kolay soyulmaları için ıslak bir muşamba üstünde bir gün bekletip soymayı deneyebilirsiniz.
Ticari bahçeler için elle soymak sürdürülebilir olmadığından ceviz soyma makinası kullanmak en doğru tercih olur. Bu makinalar cevizin yeşil kabuğunu sürekli ıslatarak kısa sürede soyma işlemini gerçekleştirir. Bazı durumlarda ürün kaybı yaşanabilir, bu durumda ceviz soyma makinasının devri düşürülebilir veya alındığı yere danışılarak bir çözüm aranabilir.