Ceviz vejetasyonu başlangıcı, yani yapraklanma başlangıcı ile beraber, mayıs ayı sonlarına doğru, havaların ısınması ile birlikte kırmızı örümcekler de ceviz dibindeki otların yapraklarından başlamak üzere görülmeye başlanır. Kırmızı örümcek anaçlarının yaprak altlarına bırakmış olduğu yumurtalar, çatlayarak ergin hale gelir ve haziran başlarında, cevizin yaprak altlarında da görülmeye başlar. Bu zararlı bitkinin özsuyunu yaprak alt yüzeyinden emerek, gerek bitki gelişimine ve gerekse de meyve kalitesine olumsuz etki eder.Bu emilimin izleri, yaprak üstlerinde, özellikle yaprak orta bölgelerinde, beyazımsı çok sık minik noktalar şeklinde görülerek anlaşılabilir.
Elma iç kurdu, çoğunlukla elma ve armut ve aynı zamanda ceviz meyveleri istila edip onları tüketen bitki zararlısıdır. Mücadele edilmediği takdirde ciddi verim kaybına, meyve kalitesinin düşmesine, meyvelerin erken dökülmesine veya tüketilemeyecek hale gelmesine sebep olur.
⇒ AĞAÇ SARI KURDU ZEUZERA PYRİNA
Erginlerin beyaz renkli kanatlarının üzeri çok sayıda lacivert noktacıklıdır. Larvalar gençken pembe renkli ve üzerindeki noktalar da çok az belirgindir. Kışı ağaçların gövde ve dallarında açtıkları galeriler içerisinde, larva döneminde geçirirler.
Larvalar ağaçların gövde ve dallarında galeriler açarak beslenirler. Fidan ve ağaçların gövde ve dallarında galeriler açarak ağacın zayıflamasına ve rüzgârın etkisiyle kırılmasına neden olurlar. Fidan ve ağacın ölümü için gövdeye yerleşen bir tek larva bile yeterlidir.
Dişileri çoğu zaman erkeklerinden büyük olan ağaç sarıkurdu çoğu zaman, iklime bağlı olarak, Mayıs ayının sonlarına doğru erişkinliğe ulaşıp uçmaya başlar ve Eylül sonuna kadar yaşamını sürebilir.
Zeuzera gün içerisinde pek aktif olmayan bir zararlı çeşididir ve havanın kararmasıyla daha aktif hale gelip hareketlenir. Aktif olan canlı geceleri bitki üstüne yumurtalarını bırakır. Yumurtalar olgunlaşır ve larva olur, larvalar bitkiden beslenir, ardından bitkinin içinde pupa halinde yaşar ve kelebek olarak uçup yumurtalarını bırakır ve döngü bu şekilde devam eder.
⇒ YAPRAK BİTİ
Ceviz ağaçlarına zarar verebilecek iki yaprak biti türü mevcuttur: Büyük yaprak biti (Panaphis juglandis) ve Küçük yaprak biti (Chromaphis juglandicola). Yaprak bitleri ağacın yapraklarında gruplar halinde yaşar ve ağacın özsuyu ile beslenir. Yaprak bitleri ağacın yararlı besinlerini tüketir, yapraklarına ve meyvelerine direkt zarar verir. Bu durum ağacı sağlıksız hale getirir ve verimi ciddi seviyede düşürür.
İki yaprak biti de yaprağın damarları üzerinde yaşar, yaprağı parçalayarak beslenir. Parçalanmış yaprakların fotosentez hızı düşer ve dökülebilir. Yaprak bitleri yalnızca yaprakların dökülmesine sebep olmaz, aynı zamanda meyve dökülmesine ve meyvenin kalitesinin düşmesine sebep olabilir. Salgıları yaprak üstünde veya meyve üstünde siyah küf lekeleri oluşturabilir.
⇒ ARMUT KAPLANI
Ön kanatları arı peteği gibi desenli olup, uçları ve ortası duman rengindedir.Kışı ergin halde genelde ağaç kabukları altında ve kurumuş yapraklar altında geçirirler.Yumurtalarını yaprak epidermisi altına bırakır ve üzerini zift gibi yapışkan bir sıvı ile örterler.
Zararlı yaprak öz suyunu emerek yapraktaki klorofili yok eder ve yaprak yüzeyinde sarımsı beyaz lekelere neden olurlar. Yoğunluğun yüksek olduğu durumlarda ağaçlar iyi gelişemez, sürgünler tam olgunlaşamaz, meyveler küçük ve kalitesiz olur.
⇒ AĞUSTOS BÖCEĞİ
.
⇒ AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ
Kelebek beyaz rekli olup, bazı bireylerde üst kanatlarda siyah lekeler vardır. Kışı pupa halinde geçirir. Mayıs ayının ilk haftasında erginler çıkar. Yumurtalarını yapraklara bırakır. Larvası siyah renkli olup, üzerinde turuncu renkli benekler ve bu beneklerden çıkan kıllar bulunur.
Yumurta kümelerinden çıkan larvalar yaprağın alt yüzeyinde ağ örerek diğer yaprakları da birleştirirler. Larvalar sadece yaprak damarları kalacak şekilde beslenirler. Ayrıca olgunlaşmaya başlayan meyveleri de yiyerek zarar yaparlar.
⇒ CEVİZ YAPRAK GAL AKARI (ACERİA AVANENSİS)
-Ceviz yaprak gal akarı genellikle yaprağın alt ve üst yüzeyinde siğil şeklinde küçük galler oluşturur ve yoğun popülasyonlarda meyvede de benzer şekilde zarar yapar.
-Önce açık yeşilimtırak olan gal ve kabartıların rengi giderek kızarır, kahverengileşir ve siyahlaşır.
-Yoğun bulaşmalarda yapraklar erken dökülür, meyvenin şekli bozulur.
-Ceviz yetiştiriciliği yapılan tüm bölgelerimizde bu türlerin zararına rastlanmaktadır.
⇒ YAPRAK PİRELERİ (EMPOASCA SPP. )
-Zararlı, genellikle yaprakların alt yüzünde beslenir ve emmek suretiyle yapraklarda siyahlaşmış noktalar oluşturur.
-Emgili yapraklar sararır, beyazlaşır ve aşağı doğru kıvrılır.
-Gelişmede durgunluk göze çarpar, yaprak dökümüne neden olur.
⇒ THRİPS
-Erginlerin bir çift dar yapılı kanatları vardır. Ön ve arka kanatlar basit damarlıdır.
-Larva ve erginlerin ağızları törpüleyici emicidir.
-İlkbaharda gözlerin açılması ile görülmeye başlar, vejetasyon sürecince zarar verebilirler. Yaprakların öz suyunu emmek suretiyle onların kurumasına yol açarlar.
⇒ GÖZ KURDU (ERSCHOVİELLA MUSCULUNA)
-Türkiye'de 2015-2018 yılları arasında arazi çalışmalarında bulunmuş ve incelemeler yapılmıştır.
-Ergin kanat açıklığı 18-23 mm'dir. Vücut uzunluğu 8-9 mm'dir. Ön kanatlar siyah olup üzerinde beyaz bantlar mevcuttur. Ön kanatlar siyah noktalı gri renktedir. Arka kanatlar ise siyah-beyaz gri renktedir.
-Yumurtadan çıkan larva, bitkinin taze sürgünlerinin bulunduğu yaprak koltuğu kısmından girerek beslenir. Sürgünlerin yanı sıra meyvenin yeşil döneminde de beslenmektedir. Olgun larva pupa olmadan önce delik açarak meyveyi terk eder. Genellikle yaprak sapının bitiminde görülen larva giriş deliği küçüktür. Bu delik beslenme artıkları ile doludur ve dışarıdan kolayca görülebilmektedir. Genç sürgünlerdeki zararında dışarıda öğüntüler bulunmakta sürgün ortadan ikiye ayrıldığında ise larva ve dışkılar görülmektedir. Meyvedeki larva zararı ise perikarpte meydana gelmekte ve meyve içine girememektedir. Larva meyveler yeşil dönemde iken meyve kabuğunda beslenirken meyveler deforme olduğu için genellikle normal meyve oluşamaz. Larvalar genelde bütün hayatlarını meyve ve sürgünlerin içinde geçirir ve sadece pupa olacak yer aramak için bitkiyi terk ederler Gelişmede durgunluk göze çarpar, yaprak dökümüne neden olur.